В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Лобизъм ли движи промените в наредбата за дърводобива у нас?

Иван Пенков, председател на Асоциацията на горските фирми в България, „В развитие“, 06.06.2019 г.

За поредна година в дърводобивния бранш се нагнетява напрежение, предизвикано от промените в държавните наредби в индустрията. Мнозина подозират лобистки намеси, докато други са по-скоро на мнение, че промените са в полза на бизнеса. Темата коментира председателят на Асоциацията на горските фирми в България инж. Иван Пенков за предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова.

„Наредбите не бива всяка година да се променят, защото така не се дава време за адаптиране на бранша. По този начин се повдига темата с лобизма“.

Не е нормално да има малки и големи фирми в спор за поръчки от всевъзможни размери, смята инж. Пенков. Причината е, че към момента дадена фирма би могла да кандидатства с оглед местната си регистрация, а не според собствения си капацитет. По този начин фирма с няколко души персонал прави така, че бута цената на офертата за сметка на голям дървопроизводител, независимо, че първият не е в състояние да изпълни въпросната поръчка.

Още по темата

„Цената на дърводобива не се определя правилно, защото всички компоненти не се отчитат. Трябва да се отчитат транспорта, добива на различните машини, извозните машини, категоризацията на сечищата. Тогава цената ще бъде различна. Сега цените през годините са едни и същи и се определят от държавата“.

Един от най-големите проблеми в бранша е липсата на работна ръка, смята председателят на Асоциацията.

„Заплащането при нас е добро. Ниската квалификация води съответните проблеми. Даден служител си поставя за цел, че трябва да изкара 100 лв., изкарва ги и след това спира да работи“.

Целия разговор за проблемите в дърводобива у нас може да видите във видеото.

Последни новини
Още от В развитие