В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Традиционните партии в Германия са губещи заради 70-годишния си класов конфликт

Луиза Славкова, политолог, Фондация "Софийска платформа", В развитие, 04.06.2019

Сривът в доверието на избирателите в Германия се дължи на структурните причини за упадъка на социалдемократите, но и на големите традиционни партии като цяло. Това се наблюдава не само в Германия. Консенсусът на политическата система в Германия след Втората световна война показва класически разбирания за ролята на пазара и държавата по отношение на населението. Колко наблягаме на социалните политики - това, за което винаги са се грижили социалдемократите, и колко - на фискалната политика - като приоритет на християндемократите. Това коментира Луиза Славкова, политолог, Фондация "Софийска платформа", в предаването "В развитие" с водещ Живка Попатанасова.

"Тази класическа линия на конфликт започна да става по-малко важна за германците. Големите партии изпуснаха важните теми за една средна градска класа в германското общество. Затова Зелената партия улови проблемите на избирателите, отделно и заради климатичните промени. Продължават да се движат добре и Алтернатива за Германия".

Зелените биха били глупави да влязат в коалиционно правителство, ако сегашното се разпадне, счита Луиза Славкова. Но те нямат готовността да бъдат най-силната политическа партия, поясни тя.

"Коалиция би могло да има, но само след нови избори - когато социалдемократите биха казали, че тази коалиция за тях би се изчерпала. Предстоят три важни избори на местно ниво".

 

Последни новини
Още от В развитие