В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Има ли „сиви сектори“ в медийното пространство?

Светлослав Терзиев коментатор от в-к „Сега" и Преслав Наков изследовател от Катарския институт по компютърни изследвания (QCRI), „В развитие“, 31.05.2019 г.

Светлослав Терзиев коментатор от в-к „Сега" и Преслав Наков изследовател от Катарския институт по компютърни изследвания (QCRI), „В развитие“, 31.05.2019 г. Светлослав Терзиев коментатор от в-к „Сега" и Преслав Наков изследовател от Катарския институт по компютърни изследвания (QCRI), „В развитие“, 31.05.2019 г.

На фона на отминалите вече евроизбори на преден план отново излезе темата за фалшивите новини и внушенията, разпространявани в социалните мрежи. По този повод Хюлия Айваз разговаря с коментатора на в-к „Сега“ Светослав Терзиев и изследователя от Катарския институт по компютърни изследвания (QCRI) Преслав Наков за предаването „В развитие“ с водещ Николай Кръстев.

„Новините са точни факти, представени пред аудиторията и нейните интереси. Няма противоотрова за фалшивите новини. Социалните мрежи трябва да е ясно, че не са медии“, казва Светослав Терзиев.

Още по темата

Кодексът за борба с дезинформацията на Европейския съюз има своята положителна роля, но тя е ограничена до поведението на различните интернет платформи, смята още Терзиев.

„Както Гьобелс казва: „пропагандата престава да действа в момента, в който узнаем за нея“. В тази връзка обучението на хората е нещо, което е много важно. Финландия е един добър пример в тази насока, защото там образованието е помогнало цели 80% от хората да са грамотни на тема медии“, казва Преслав Наков.

Важно е журналистите винаги да тръгват в посока източника, защото това е основен елемент в борбата с фалшивите новини, смята още Наков.

„Сивите сектори“ в българското медийно пространство се откриват в 90% от изданията, тъй като те са проправителствени, отбелязва коментаторът на в-к „Сега“. Колегата му от QCRI отчита, че немалка част от въпросните медии се маскират, като хумористични, възползвайки се от необразованата аудитория.

Целия разговор с двамата експерти може да видите по-горе.

Последни новини
Още от В развитие