В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Русия се опитва да задържи лостовете си на влияние на Балканите чрез Сърбия

Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, В развитие, 29.05.2019

Русия губи много от лостовете си на Балканите и се опитва да се задържи, виждайки в Сърбия този проводник на руски интереси. Чисто медийно се създава впечатлението, че Русия е ангажирана със съдбата на сръбския народ. Лидерството на гръцкия и македонския премиер показа как трябва да се постъпва при разрешаване на въпроси на Балканите. Не мисля, че Русия би се ангажирала с някакви действия извън дипломатическото говорене. Тя се опитва да използва хибридните средства за влияние в лицето на политически партии, организации, православни църкви, за недопускане на бъдещо разширяване на НАТО и ЕС. Това коментира Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, в предаването "В развитие" с водещ Николай Кръстев.

Сърбия и Косово

Напрежението между Сърбия и Косово има тежко наследство от изминалите периоди и това не е единствената проява на това напрежение, разкри гостът. "Наскоро имаше спорове между тях, свързани с търговската война и налагането на мита. Имаше проблеми за това, че на практика бе премахната границата между Косово и Албания. В много отношения тя стана чисто формална. Възникна напрежение на етническа основа. Проблемите са комплексни. Поводът бе навлизане на косовски специални полицейски сили в територии, населени от сърби. Сръбският президент използва това напрежение, за да повдигне своя авторитет в собствената си страна, който бе сериозно ударен. На Балканите няма хомогенни държави и всяко едно разместване на границите може да повлече непредвидими последици", спомена още той.

Франция

Франция ясно заявява, че иска да се върне на Балканите, посочи Йордан Божилов. "Тя до този момент е била фокусирана върху Африка, Близкия изток. Сега желае да допринася в 4 приоритета на Балканите: стабилизирането на държавите, сигурност, намаляване ръста на организираната престъпност, съдействие за повишаване на отбранителната способност, установяване на принципите на правовата държава", уточни той.

 

Последни новини
Още от В развитие