В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Положителна реакция на пазарите след края на европейските избори

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 28.05.2019

Резултатите от европейските избори отправиха положителни сигнали към международните борси, които реагираха с повишения. Успехът на проевропейските партии беше знак, че Европейският проект не е изгубен. Това каза д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Николай Кръстев.

Ръстовете на пазарите в понеделник бяха подкрепени и от новината, че автомобилните производители Renault и Fiat Chrysler са започнали преговори за сливане, посочи Иванова. Това доведе до един общ ръст от около 1,5% за книжата на автомобилния сектор, добави тя.

Има и нещо, което тежи на сантимента и това е търговското напрежение, каза още редакторът.

В понеделник приключи държавното посещение на американския президент Доналд Тръмп в Япония, който призова за намаляване на търговския дисбаланс на страната със САЩ и намекна за мита върху автомобилния внос“.

Напрежението между САЩ и Китай остава валидно, отбеляза Иванова.

„По-рано американският президент посочи, че Вашингтон не е готов за търговска сделка с Пекин... Това даде отражение и в Европа, тъй като знаем, че Брюксел се готви да влезе в търговски преговори със САЩ. По всичко личи обаче, че те няма да бъдат лесни“.

Ситуацията на петролните пазари е малко по-различна, коментира гостът.

Тенденцията е една – петролът поскъпва в последните няколко сесии и това се дължи на затегнатия пазар, върху който влияние имат американските санкции срещу Иран и Венецуела“.

Предстоящата среща на Организацията на страните износителки на петрол в края на юни също дава своето отражение, добави Иванова.

„За момента очакванията са, че ще има натиск сегашното споразумение за ограничаване на производството да остане в сила до края на годината“.

Последни новини
Още от В развитие