В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

NASDAQ е най-слабо представящият се американски индекс днес

Пазарен коментар на Едуард Лъдлоу, Bloomberg Сан Франциско, „В развитие“, 23.05.2019 г.

Търговското напрежение се увеличава и позициите на САЩ и Китай стават все по-категорични. Това води до сериозно бягство от риска на пазарите в днешния четвъртък, коментира Едуард Лъдлоу в традиционния си пазарен коментар от студиото на Bloomberg Сан Франциско.

„Китайската комунистическа партия използва основния си вестник, за да предаде категорично послание на САЩ за търговията“.

Енергийният и технологичният сектор са индустриалните групи, които са засегнати най-сериозно в Stoxx 600. С другите думи секторите, които са най-податливи на търговски сътресения по отношение на големите движения при акциите. Книжата на Apple поевтиняха с 2% а тези на Cisco с 2.6%. Акциите на на Exxon и Chevron загубиха около 2.6%, казва още Лъдлоу.

„Индексът на полупроводниците във Филаделфия се понижава с 1,5%. Производителите на чипове бяха едни от най-сериозно засегнатите през последните сесии поради многото обрати в търговската война. Акцитие на Qualcomm поевтиняха с 3.3%, а тези на Broadcom с 2.5%“.

NASDAQ е най-слабо представящият се индекс днес от основните американски индекси. Той е надолу с 2%, подчертава Ед Лъдлоу.

„Инвеститорите потърсиха спасение в активини убежища или други подобни“.

Доходността по 10-годишните облигации се понижи със 7 пункта и стигна най-ниското си ниво от октомври 2017. Златото поскъпва с около 1% - най-големият ръст от седмица насам, което трябва да се отбележи, предвид сериозната волатилност през последните няколко дни, казва анализаторът.

„Във валутното пространство – йената поскъпва спрямо долара – това съвпада със средата на занижен риск и потвърждава традиционния статут на йената като актив убежище“.

Доларът поевтинява спрямо йената с около 0,6%. Като цяло той губи спрямо повечето валути от кошницата, завършва анализа си Лъдлоу.

Видео от пазарния коментар вижте по-горе.

Последни новини
Още от В развитие