В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

FTSEMIB и DAX бележат слаб пазарен ден

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, „В развитие“, 17.05.2019 г.

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Европейските акции се борят с понижението от Азия по-рано днес, след като търговското напрежение между двете най-големи световни икономики не показва признаци на отслабване. Така започва традиционния си пазарен коментар Юън Потс от Bloomberg Лондон.

„3 часа и половина след началото на търговския ден виждаме, че екраните на Bloomberg терминалите са оцветени в червени като всеки от основните пазари се търгува с понижение. Германският DAX спада с 1,8%, а италианският FTSEMIB – с 1,7%. Те са два от най-слабо представящи се пазари днес“.

Европейският Stoxx 600 се понижава заради автопроизводителите, след като висш европейски политик каза, че е малко вероятно САЩ да започнат преговори с ЕС в скоро време, докато текат преговарят с Китай, отбелязва Потс.

„Компаниите за нефт и газ, както и технологичните компании са близо до долния край на таблицата по сектори. Но всички 19 индустриални групи от европейския индекс се търгуват с понижение“.

Фючърсите по S&P също сочат към голям спад на американските борси по-късно днес, след като основният вестник на Китайската комунистическа партия публикува два коментара, които критикуват мерките на САЩ да ограничат китайски компании, продължава Потс.

„На валутните пазари, еврото поевтинява спрямо долара, след като показателите за германското бизнес доверие и производствената активност в еврозоната не отговориха на очакванията, а гласуването за Европейските избори започна“.

Китайският юан поевтиня на континента, въпреки че Китайската народна банка изненадващо определи дневния фиксинг на по-високо от очакваното ниво за четвърти ден по ред, казва още Юън Потс.

„Поглеждаме и към петрола, който продължава да поевтинява. След като неочакваният ръст на американските запаси от нефт понижи опасенията за проблеми с предлагането, лекият суров петрол спада с 1,8% до малко над 60 долара за барел, а сортът Брент до малко под 70 долара“.

Видео от целия пазарен коментар очаквайте по-късно.

Последни новини
Още от В развитие