В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Експерт: Условията за фирмите при кандидатстване за обществени поръчки са равни

Николай Драгиев, адвокат, В развитие, 30.04.2019

Николай Драгиев, адвокат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Драгиев, адвокат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Равнопоставеността и недопускането на дискриминация е един от основните принципи на Закона за обществените поръчки. Това каза Николай Драгиев, адвокат, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Големите обществени поръчки обикновено са на стойност десетки милиони лева. За да бъде изпълнена определена обществена поръчка, фирмата трябва да има много голям ресурс в няколко направления. Това включва финансовия ресурс, достатъчно работна сила и висококвалифицирани специалисти".

Лицата трябва да изготвят документите, така че да са съобразени с всички условия и изисквания на възложителите. В противен случай рискуват да бъдат отстранени от следващия етап на кандидатстване, коментира той. 

Най-често се обжалват решенията за откриване на процедурите или решенията за определяне на изпълнители, заяви Драгиев.

"Решенията на възложителите се обжалват за законосъобразност пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). От друга страна, решението на КЗК може да се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС)".

Решенията на КЗК се взимат с мнозинство от 4 гласа, тъй като комисията е в състав от 7 души, обясни гостът. 

„По мои наблюдения 30% от решенията на КЗК, които се обжалват пред ВАС, могат да бъдат отменени. Това показва, че голяма част от решенията на комисията са сериозно мотивирани съобразно закона“.

Във видео материала вижте целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие