В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Битката за надмощие в петролната индустрия

Николай Стойков, управляващ директор на Alaric Securities, В развитие, 16.04.2019

ОПЕК е доста различен спрямо преди 10 години. Има страни членки като Либия и Ирак, чийто производствен капацитет не е ясен. Потенциалът на много от страните е непълен и силно ограничен, като има санкции срещу Иран и Венецуела. Това каза Николай Стойков, управляващ директор на Alaric Securities, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

"На този етап много страни се обединяват срещу външната политика на САЩ, която е силно протекционистка и силно изискваща. Поради това икономиките на редица страни търсят подкрепа една от друга, за да противодействат на тази силна проамериканска политика".

Към момента пазарът не очаква особени сътресение в цените на петрола. Прогнозите са за по-силно търсене през летния сезон на 2019 г. След това се очаква осезаем спад на цените през следващите близо 2 години, заяви той.

Според него сме по-близо до върха на сегашните цени, отколкото до дъното.

"Ако има бързо покачване на цените на петрола, очаквам да има силен политически натиск на производителите, които имат възможност за по-голямо производство".

Пазарът очаква, че при рецесия Федералният резерв ще намали лихвите, което ще е добре за световната икономика и няма да наблюдаваме много по-голямо намаляване на търсенето, коментира Стойков.

"На този етап пазарите са доста по-гъвкави и ефективни в сравнение с миналото".

 

Последни новини
Още от В развитие