В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Сезонът на отчетите: Инвеститорите са обнадеждени

Ивайло Ангарски, изп. директор на Компас Инвест, В развитие, 15.04.2019

Ивайло Ангарски, изп. директор на Компас Инвест. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Ангарски, изп. директор на Компас Инвест. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Глобалната икономика като цяло се намира в доста деликатна ситуация. От септември 2018 г., когато имахме синхронизиран глобален растеж, нещата рязко се обърнаха и започна спад на глобалната икономика. Всичко това дойде изненадващо от задълбочаване на търговските спорове между Китай и Америка. Като че ли водещите централни банки по света не бяха взели толкова сериозно заплахите. Пазарът обаче получи силна подкрепа от водещите централни банки и цели омекотяване на риска от търговски войни. Това коментира Ивайло Ангарски, изп. директор на Компас Инвест, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"По отношение на новия сезон на отчетите се наблюдава разминаване между прогнози и реални резултати. Пазарният консенсус беше за спад от 4,3% в корпоративните печалби за това тримесечие, а днес последни данни от Reuters сочат спад от 2,2% в печалбите на компаниите".

През миналата седмица прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ) беше от 3,3% ръст на глобалната икономика за тази година и 3,6% за догодина, отчитайки и тези глобални рискове, уточни Ангарски.

"Винаги инвеститорите трябва да се готвят за най-лошото, но и да се надяват на най-доброто. Професионалните инвеститори трябва ежедневно да следят движението на пазарите. Дори и Тръмп осъзнава, че положително развитие в световната търговия е добре за всички, но под изгодни за всички правила".

В петък JP Morgan отчете много по-високи резултати от очакванията, например, посочи гостът. В Европа видяхме добри, двуцифрени резултати от Louis Vuitton, допълни той.

"В нашите портфейли сме включили много от технологичните гиганти на Америка и Китай. Но ние по-скоро не търсим моментни ракетоносители, а компании, които могат да предложат устойчив ръст на приходите и печалбите за следващите 10 години на нива над средните за пазара".

Вече има институционални инвеститори, които искат да влязат на ранен етап в „звездите на бъдещето“, отбеляза Ивайло Ангарски. "В същото време тези компании са разглезени предвид големия интерес към тях.Те стават толкова големи, че биват притискани от инвеститори да се листват на борсата", поясни той.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие