В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Предсрочни парламентарни избори в Италия са възможни още преди края на 2019 г.

Константин Арестов, икономист в CEEMarketWatch, В развитие, 12.04.2019

Откакто управляващата коалиция в Италия дойде на власт, подкрепата към партия „Лига“ на вицепремиера Матео Салвини значително нарасна, докато тази към движението „Пет звезди“ на партньора му Луиджи ди Майо значително се сви. Този дисбаланс може да доведе до напрежение в краткосрочен и средносрочен план, увеличавайки възможността за предсрочни парламентарни избори преди края на 2019 г., като предстоящият европейски вот през май носи потенциала да се окаже катализатор на процеса. Това коментира Константин Арестов, икономист в CEEMarketWatch, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Гостът посочи основните причини, поради които италианците дават подкрепата си към „Лига“. Според него водещи сред тях са твърдата позиция на партията по отношение на приемането на мигранти в страната, както и множеството останали популистки обещания на лидера ѝ, включително тези за данъчни намаления.

Арестов коментира и факторите, довели до настоящата икономическа ситуация в Италия и изпадането на страната в рецесия.

„Пазарите реагираха много остро на популисткото правителство, което повиши спреда по италианските облигации с около 100 базисни пункта и постави страната в неравностойно положение спрямо конкурентите ѝ в еврозоната, давайки отражение върху още много фактори в икономическо отношение“.

Правителството дойде с обещанията да бъде правителство на промяната, но една година след идването му няма съществена такава, добави гостът.

Трябва да се отбележи, че икономическата несигурност се повиши и на глобално ниво с търговските войни, които САЩ водят, забавянето на икономиката в Германия и пр.

Според Арестов има възможност настоящата ситуация в Италия дори да се влоши.

Италия ревизира очакванията си за ръст на БВП от 0,2% вместо 1%, което повиши целевия дефицит от 2 до 2,4% от БВП. Това не са значителни стойности, които да са заплаха за финансовата стабилност на страната, въпросът е какво можем да очакваме в бъдеще, имайки предвид, че в бюджета на Рим за 2020 г. има заложено увеличение на ДДС, обещания за данъчна реформа, както и такива за запазване на социалните придобивки, които правителството въведе“.

Всички тези фактори ще натежат допълнително на дефицита, като е възможно той да достигне до 3% от БВП, което би се оказа критично за италианската икономика, особено ако тя продължи да се забавя и навлезе в цикъл на нисък растеж, добави Арестов.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие