В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Волатилна търговия на пазарите, породена от несигурността по удължаването на Brexit

Д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, В развитие, 11.04.2019

Д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg. Снимка:Bloomberg TV Bulgaria Д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg. Снимка:Bloomberg TV Bulgaria

Brexit е един от тежащите върху доверието и сантимента на пазарите фактори. Удължаването на процеса по излизане на Великобритания от ЕС най-вероятно ще остави несигурността валидна поне до края на 2019 г. Волатилна търговия наблюдаваме и в азиатската сесия, и на европейските пазари – нервност, неяснота на пазарите, разнопосочни послания. Инвеститорите са в изчаквателна позиция. Това коментира д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Лихвите остават ниски поне до края на 2019 г, уточни д-р Иванова по темата за лихвените нива. "Има предположения, че най-вероятно около юни Европейската централна банка (ЕЦБ) ще излезе с повече информация около кредитирането. Каквото и да се случи с икономиката, ЕЦБ гарантира, че ще адаптира инструментите на паричната си политика така, че да стимулира икономиката. Именно този нов кръг от дългосрочната кредитиране има такава цел. То е насочено към малките и средни предприятия (МПС). Обмисля се да се вземат мерки за намаляване на негативния ефект от отрицателните лихви", спомена още тя.

Международният валутен фонд (МВФ) понижи очакванията си за икономическия ръст и за САЩ, и за еврозоната, в частност – Германия и Италия, посочи форекс редакторът в Investor.bg. Но Марио Драги бе категоричен, че все пак рецесия не се очаква, добави тя.

Централните банкери от САЩ са категорични, че каквото и да се случи в икономиката, са в готовност да реагират по всякакъв начин, което е вид успокоение, подчерта Магдалена Иванова за данните  от протокола на Федералния резерв.

"Забелязва се повишение на потребителските цени, но в основата седи ръстът на цената на енергията. В САЩ бензинът поскъпва с 10%. В Китай  също има ускорение на инфлацията, но заради храните, свинското месо".

 

Последни новини
Още от В развитие