В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Търговският потенциал на здравословната бира

Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България, Доц. Силвия Милева, консултант в пивоварната индустрия, В развитие, 08.04.2019

През последните години нараства консумацията на нискоалкохолни и безалкохолни бири в България и останалите страни от Европейския съюз. Това каза Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. Това е дългосрочна тенденция и стратегия в развитието на пивоварната индустрия, тъй като все повече потребители се интересуват от здравословните качества на бирата, коментира Радомирова.

Консумацията на бира е на трето място след водата и чая. Бирата има много полезни съставки – витамини, аминокиселини, антиоксиданти. Усилията на екипа ни са насочени към изследването на полезните свойства на бирата, като целта ни е те да бъдат повишени чрез използването на нови методи на технология, заяви доц. Силвия Милева, консултант в пивоварната индустрия.

През последните години имаме много добри резултати с нови пива. Работили сме за получаването на безглутеново пиво. Това е много сериозен въпрос за хората, които не могат да консумират глутен, обясни Милева.

„Винаги когато си поставяме такива цели, крайната ни задача е да получим пиво, което не се различава по вкус и аромат от нормалното пиво. Направили сме пиво от лимец, което също е много актуално през последните години“.

Независимите научни изследванията показват тенденцията, че около 32% от консуматорите над 18 години считат, че пивото е подходящо за тях питие, а 34%, че то е част от здравословния начин на живот. Хората се интересуват все повече от здравословните аспекти на храните и напитките, отбеляза Радомирова.

"Всеки един производител е заинтересован да развива категорията в посока, в която ще има търсене. Брандове като безглутеновите бири ще се появяват, защото консуматорът го иска".

Във видео материала може да проследите целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие