В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Биткойнът - новото дигитално злато?

Владислав Драмалиев, директор на фондация „Битхоуп“, В развитие, 08.04.2019

Много причини могат да обяснят скока на пазара на криптовалути. Биткойнът отбеляза ръст от 20%. Това коментира Владислав Драмалиев, директор на фондация „Битхоуп“, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Появи се и първоаприлска шега, че един такъв борсово търгуван фонд, който се очаква да се появи, е вече е бил одобрен от американските регулатори, напомни Владислав Драмалиев. "Според много от анализаторите това не може да бъде. Ако имаше такава новина, щеше да бъде потвърдена незабавно от много източници. Най-вероятно се е получила голяма покупка на биткойн. Говори се за голям купувач, дал над 100 млн. долара на различни борси и всъщност това е покачило значително цената, имайки предвид, че дневните обеми са 400-500 млн. долара, една покупка от 100 млн. долара може да повлияе сериозно", допълни той.

"Говореше се за ботове и автоматични заявки за покупка. Една от другите причини е, че се достига до определено техническо ниво – 4200 долара, което води до затваряне на къси позиции на много от трейдърите. Институционалният интерес се очаква да бъде насочен към биткойна. Повишава се и броят на хедж фондовете, менажиращи криптовалути".

Според проучване от миналата седмица за това, че само около 5% от обемите на различните борси на биткойн са реални и това бе възприето леко негативно, но дори в самия доклад се твърди, че тези 5% са изключително здрави, посочи Драмалиев. "Пазарът на биткойни започва да достига едни нива на матуритет, който се очаква от регулаторите. Борсите, които следва да предоставят информация на тези фондове, са сред тези 5%. Едни от аргументите са, че пазарите са волатилни. Малко по малко се проправя пътя към тези борсово търгувани фондове", добави той.

Застоят при крипртовалутите сме го виждали и преди да се появи покачване, подчерта директорът на фондация "Битхоуп". "Едни метрики говорят за настъпването на криптопролетта, други не говорят за сериозни покачвания. Една такава тясна граница на цената на биткойн е нещо положително. Това го прави по-удобен за разплащания и по-малко привлекателен за спекулатори. Развитието около всички блокчейн платформи се развива тепърва. Много от тях вече са разбрали какво е необходимо, за да се влезе в мейнстрийма. Отделно вече има начини да се правят транзакции значително по-евтино", разкри още той.

"Всички крипртовалути в топ 50 имат потенциал за по-голяма пазарна капитализация и да привлекат потребители. Въпросът е и до разработчици. Бъдещето изглежда добре за сферата. Догодина очакваме т.нар. „халвинг“ - т.е. новините биткойни, създавани на блок, ще намалеят наполовина. Възможно е биткойнът да бъде „дигиталното злато“".

Ако има влошаване на финансовия климат на глобално вино, е възможно ударът да бъде усетен и от криптовалутите, но впоследствие те да започнат да се възстановяват малко по-бързо от други активи, отбеляза гостът.

 

Последни новини
Още от В развитие