В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Непривично самокритичният Ердоган

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 01.04.2019

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Необичайно самокритичен се оказа турският президент Реджеп Тайип Ердоган по отношение на собствената си политика и резултатите от местните избори в Турция. Това коментира Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Николай Кръстев.

Държавният глава на Турция представи вчерашните регионални избори в Турция като съдбоносни. Страната преживява най-тежката икономическа криза от идването на Ердоган на власт преди 17 години и сега Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и нейният партиен лидер бяха наказани. Анкара попада в ръцете на Републиканската народна партия (РНП) за първи път от над 20 години. В Истанбул, белязал началото на политическата кариера на Ердоган като кмет, всичко ще зависи от всеки един глас.

България

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов напуска парламента заради конфликта с апартаментите на властта, стартирал именно от него. Но той запазва позициите си на зам.-председател на ГЕРБ и председател на предизборния щаб. Преди него заради апартаментгейт оставки от постовете си подадоха правосъдният министър Цецка Цачева, зам.-министрите на спорта Ваня Колева и на енергетиката Красимир Първанов.

Международната рейтингова агенция Fitch повиши перспективата си за България от стабилна на положителна. Определящ фактор за оценката са ангажиментите, поети от българското правителство за включване на страната към европейския Банков съюз и валутния механизъм ERM II. Експертите на Fitch оставят без промяна цялостния рейтинг на България - на ВВВ в чуждестранна и местна валута, но отчитат, че по-нататъшни развития по пътя към еврото могат да повишат оценката.

Еврозоната и ЕС

Британската Камара на общините отхвърли за трети път сделката на премиера Тереза Мей за Brexit. В резултат на това Обединеното кралство, според сегашните условия, ще напусне ЕС на 12 април без договор. Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск свика специална среща на върха на ЕС на 10 април. През тази седмица ще има допълнителни дискусии за алтернативни планове в британската Камара на общините. През миналата седмица парламентаристите не бяха постигнали консенсус относно вариант. Всичките осем предложения, включително и това за втори референдум, бяха отхвърлени.

През март 2,3 милиона души са били регистрирани като безработни в Германия. Равнището на безработица спадна от 5,3% на 5,1%. Броят на ненапълно заетите лица (с изключение на краткосрочната работа) е 3,25 милиона, което съответства на 7,1% (февруари: 7,2%). Непълната заетост, за разлика от официалния брой на безработните, включва и безработните лица, които са обхванати от някои мерки или са били на отпуск по болест по време на проучването.

Американският президент Доналд Тръмп предложи бившия си съветник от преедизборната си кампания Стивън Мур за свободна длъжност във Федералния резерв. Понастоящем Мур е старши научен сътрудник в консервативната неправителствена организация Heritage Foundation. Той твърди, че централната банка трябва незабавно да намали основния си лихвен процент с половин процентен пункт. Понастоящем само пет от седемте директорски поста във Фед са заети. Американският Сенат ще трябва да одобри назначението на Мур.

Последни новини
Още от В развитие