В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Швейцария пуска нова банкнота от 1000 франка, отразяваща символите на страната

Боян Рачев - Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 13.03.2019

Боян Рачев - Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Боян Рачев - Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От днес влиза в обръщение обновената емисия на банкнотата от 1 000 швейцарски франка – един от най-противоречивите номинали в света. Тя, както предишната банкнота, е лилава, но по-малка и по-къса. Ролята ѝ като част от деветата серия издадени франкови банкноти е да отразява нещата, които представлява Швейцария. На нея вече няма дадени личности, както е било в миналото, вече има символи. Това каза Боян Рачев, журналист от Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Рачев допълни, че тази година са били пуснати и новите банкноти от серията от 10, 20, 50 и 200 франка.

Журналистът припомни, че наскоро Европейската централна банка (ЕЦБ) спря да издава банкноти от 500 евро, защото се фалшифицират масово и се използват доста в сивия сектор за разплащания.

„Швейцарското общество не смята, че тяхната валута може да се фалшифицира, защото в страната се държи много на сигурността“.

Данните от Швейцарската национална банка показват, че швейцарците все още разчитат най-много на разплащанията в кеш, добави Рачев.

„Около 70% от всички плащания в Швейцария се извършват в брой“.

Като основна причина швейцарците да харесват плащането в кеш Рачев посочи удобството на анонимността.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие