В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Търговското споразумение между САЩ и Китай - спасението за световната икономика

Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа, В развитие, 12.03.2019

Споразумението между двете САЩ и Китай ще даде сигурност на финансовите пазари и световната икономика, която е заложник на търговския конфликт, заяви Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Ако направим анализ на събитията досега, Доналд Тръмп си изпълнява предизборните обещания, следвайки принципа „Америка над всичко“ и обеща на избирателите да предоговори всички търговски споразумения, които американците са подписали досега. Между Китай и САЩ има по-скоро конфронтация. Всъщност Тръмп е доста непредсказуем и екзотичен. Той подхожда като бизнесмен".

Оптимист съм, че ще се стигне до споразумение с Китай, счита гостът. "Ако се стигне до търговска война, и двете страни ще бъдат губещи, като по-големият ще бъде Китай, чиято икономика се движи от вътрешното потребление. Търговският баланс е над 600 млрд. долара годишно към момента. Беше крайно време САЩ да се намесят, от друга страна, и в този случай имат подкрепата на Япония и ЕС. Става дума за кражба на технологии и проблемите с интелектуалната собственост от страна на Китай", посочи още той.

Още по темата

Доналд Тръмп подходи прибързано, като наложи мита на европейската стомана и алуминий, уточни Нестор. Той трябваше да изчака и да разреши проблема с Китай с помощта на Япония и ЕС, допълни той.

Още по темата

"В Китай се наблюдава забавяне на ръста на икономиката. Прогнозите на МВФ и Световната банка са от 6,2%. Китай има и проблеми и с унищожаването на околната среда като резултат от индустриализацията. Освен това има застаряващо население и неконтролируема средна класа. Ахилесовата пета на китайската икономика е, че е на много по-ниско технологично ниво от това на американската".

Дневният ред на Общонационалното събрание в Пекин са именно търговското споразумение, добави Алекс Нестор. Подписването на такова споразумение ще е положително и за двете страни, заключи той.

Последни новини
Още от В развитие