В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Кои от активизираните български енергийни проекти се движат с най-голяма скорост?

Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, В развитие, 07.03.2019

От няколкото активизирани енергийни проекти на България това, което със сигурност ще се случи, е с участието на Азербайджан, тъй като там се строи и вече ще се завърши скоро, ще бъде обявен строителят на гръцкия интерконектор. По отношение на Русия развитието е много динамично, смяната на посоките на руския транзит от Север към Юг, към Турция, допълнителното количество, което ще се внася, спиране на потока към Турция по трансбалканския път и добавяне на капацитет в България за транспортиране към Сърбия също върви с ускорени темпове. Това каза в коментара си Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Кънев определи като по-сигурни доставките на газ от Азербайджан, поне на този етап, тъй като все още завършването на процедурите по втората възможност - за продължаването на Турския поток, има елементи, които предстои да бъдат финализирани.

"Това включва одобрението на ЕС,  пътят е по-дълъг, отколкото ние си представяме. Тези допълнения по третия енергиен проект тепърва ще се приемат от парламента, ще бъдат транспонирани от страните - членки, като се предвижда това да стане до 1 година и ЕК след това, възоснова на тези нови правила, приети от европейските страни, ще се изкаже за тази газова инфраструктура. Сценариите са два: Газопроводът да се случи преди одобрението на ЕК и газопроводът да тръгне след одобрението", уточни Кънев. 

Как експертът вижда двата варианта и другите енергийни проекти на България? Гледайте повече във видео материала.

 

 

Последни новини
Още от В развитие