В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Китайските фондови пазари завършиха с повишени ръстове след мерките на правителството

Д-р Магдалена Иванова, форекс анализатор в Investor.bg, В развитие, 05.02.2019

Седмицата започна с понижение на цените на петрола. Няколко са факторите, които оказват влияние върху цените в момента. От една страна са занижените прогнози на икономиката на Китай, от друга -търговските преговори между САЩ и Китай, които не дават конкретни новини. Забавянето на икономиката води до понижено търсене на петрол а това се отразява на цената му. Такова мнение заяви д-р Магдалена Иванова, форекс анализатор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров

Занижените прогнози на икономиката на Китай сочат към повишение на БВП на страната в диапазона между 6% – 6.5%, при миналогодишни 6.6%, което, по думите на анализатора е бил най-слабият растеж от десетилетия.

"От друга страна, търговските преговори между САЩ и Китай уж продължават, уж има сигнали, че ще има някакъв вид споразумение, но пък и не излизат конкретни новини. Това до известна степен не е достатъчен фактор, за да стабилизира цените на петрола и да даде положително сигнали. Когато има забавяне на икономиката, каквото се случва в Китай, съответно и търсенето на петрол намалява. Пазарът все още не се е справил с излишъците, натрупани през втората половина на миналата година, въпреки че и към момента са в сила ограничения на доставките на петрол от страна на ОПЕК. Неофициално потвърдена новина, но все пак според източници, срещата, която се чакаше от ОПЕК през април, където евентуално щеше да има промяна в квотите и в споразумението, ще се случи някъде около юни. Което означава, че през първата половина на годината пазарът ще продължи да бъде затегнат, причината е в това споразумение от страна на ОПЕК. Това не е достатъчен фактор да стимулира цените в посока нагоре“, съобщи д-р Магдалена Иванова.

Анализаторът допълни, че фондовите пазари в Китай са завършили с повишение на ръстовете, в резултат на мерките, които е обявила страната за три сектора: производство, транспорт и строителство. По думите на д-р Иванова в тези области ще бъдат понижени данъците, а китайското правителство се е ангажирало да поддържа заетостта на пазара на труда.

Новините за бизнес активността в сектора на услугите в Еврозоната са по-добри от очакванията. Според д-р Иванова това е сигнал, че този сектор ще успее да компенсира до известна степен спада, който беше отчетен в индустрията в почти цяла Европа.

„Излязоха данни за БВП на Италия, те отчитат спад за четвърто тримесечие, но малко по-малко, отколкото очакваха анализаторите – около 0.1%  е спадът при прогноза 0.2%. Факт е, че Италия остава единствената държава в Еврозоната, която се намира в рецесия. Най-вероятно тази година там икономиката ще бъде в стагнация“, съобщи д-р Магдалена Иванова.

След заседанието си Австралийската централна банка излезе с решение за запазване на лихвения процент – 1.5%, но австрийската икономика остава засегната от забавянето в Китай заради експорта към азиатската страна.

„Управителят на Централната банка Филип Лоу предупреди, че външните рискове нарастват, въпреки че като цяло се смята, че икономиката на страната е стабилна. Там се забелязва едно раздвоение, от една страна, с един стабилен пазар на труда, ниска безработица, говори се, че там има почти пълна заетост и, от друга страна, слабо потребление, слаб ръст на доходите и много ниски цени на недвижимите имоти. Цените на имотите в Сидни са с около 13% по-ниски от пика си. Австралийският долар миналата година е поевтинял с около 9%, което успя да стимулира износа на страната“, информира д-р Иванова.

Гледайте целия коментар във видео материала.
 

Последни новини
Още от В развитие