В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Тенденцията при разплащанията в България към момента е позитивна

Васил Тодоров, гл. секретар на БТПП, В развитие, 14.02.2019

Благоприятната тенденция за по-бързо и гъвкаво разплащане между българските фирми е резултат от по-добрата бизнес среда. Данните за икономическия ръст са индикатор за добрите условия на правене на бизнес у нас. Това коментира Васил Тодоров, гл. секретар на БТПП, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

В условията на криза броят на делата в арбитражния съд бързо нарастват. Сега те намаляват, посочи гостът.

"Отложеното плащане е законово установен инструмент в оборота, като то се различава от забавеното плащане. Отложеното е регламентирано между съответните страни. В условията на икономически растеж бизнесът е по-склонен да прояви търпение при забавено плащане. При доста сделки можеш да си набавиш оборотни средства, да не забравяме и ниските лихви по кредитите".

Отложеното плащане има ясен краен срок, който може да бъде дата или да се брои в месеци, дни, уточни Васил Тодоров. "След него то се превръща в забавено. В търговските взаимоотношения се използва отложеното плащане. За забавените плащания статистиката показва, че в сферата на строителството се срещат такива. Важни са договорните клаузи и гаранциите. Добре е да се проверяват и контрагентите", отбеляза той.

"Неполучаването на плащане, особено при произведена стока или услуга, води до негативни последици за бизнеса. Според проучване 38% от фирмите споделят, че неполучаването на дължимо плащане след падежа води до това, че те ограничават своя растеж. Близо 30% от тях споделят, че това ги и демотивира да назначават нови служители".

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие