В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Интересни движения за валутните търговци има южноафриканският ранд

Мартин Митренцев, Форекс анализатор, В развитие, 06.02.2019

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки, че не е много популярна валута сред форекс брокерите, тъй като изисква доста голям спред, интересно движение се наблюдава при южноафриканския ранд (ZAR).Това съобщи Мартин Митренцев, Форекс анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров

"Разликата между цената на курс "купува" и "продава" (спред) при тази валута е голяма, така че струва скъпо да се продава южноафрикански ранд. Въпреки това, през 2018 г. имаше доста интересни движения при валутата. Само за 6 месеца той загуби над една трета от цената си, по простата причина, че Южна Африка изпадна в рецесия. А рецесия има, когато официално се наблюдава спад в БВП на някоя държава в 2 последователни тримесечия, както стана с ЮАР в първото и през второто тримесечие на 2018 г.", посочи в коментара си форекс анализаторът.

Той съобщи още, че през март 2018 южноафриканският ранд се е търгувал на 11,5 ранда за долар. В началото на септември цената му е скочила до 15,5 ранда за долар, уточни Митренцев. Тази съществена загуба на валутата е прекъсната, за щастие през следващото тримесечие Южна Африка успява да излезе от рецесията и регистрира ръст в БВП и оттогава валутната двойка USD - ZAR поема надолу. Това нагледно показва възможности за търговията във форекс, посочи Митренцев. Но поради политическата ситуация, той си остава една нестабилна валута. Поради това, че е един от бързо развиващите се пазари, е във вниманието на анализаторите.

"При двойката евро-долар се наблюдава лек спад, продиктуван от първото изявление на Доналд Тръмп, след като парламентът на САЩ започна отново работа. Това временно спиране на работата на парламента беше и причината да не видим данните от БВП. Разполагаме само с очакванията. Доларът бележи лек ръст спрямо еврото. Но корекциите при долара са доста по-бързи, докато при еврото има едни негативни новини, включени в цената му. При долара в цената му са включени позитивни новини, това повечето форекс анализатори разглеждат като потенциална възможност евро-доларът отново да поеме нагоре да се върне на нивата от 2018 г.", каза анализаторът.

Целия коментар гледайте във видео материала.

 

 

Последни новини
Още от В развитие