В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Обвързването на правото и еврофондовете е завръщане към европейските ценности

Тони Димов, председател на Центъра за оценка на въздействието на законодателството, В развитие, 21.10.2019

Тони Димов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Тони Димов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идеята да се обвърже върховенството на правото и спазването на основните права на демокрацията с еврофондовете и с държавите - членки, не е от скоро. ЕП приема една резолюция през 2016 г., с която се обръща към ЕК и Европейския съвет, в търсене на подходящия механизъм за спазването на основните ценности, върху които се изгражда Европейският съюз. Това връщане на темата за ЕС към нейните корени е целта на приетото от ЕП решение да се санкционират страните, които не спазват или нарушават европейското законодателство чрез еврофондовете. Това становище изрази Тони Димов, председател на Центъра за оценка на въздействието на законодателството, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

"ЕС е един политико-правен икономически съюз, който е изграден върху определени ценности. След последното му разширяване, когато се присъединиха държави като България, Румъния, Чехия, Полша и т.н. изведнъж тази тема стана много актуална, защото тези държави влязоха в съюза без достатъчно добре изградени демократични структури и те започнаха да предизвикват тези основи на съюза, да поставят под съмнение дали тази или онази разпоредба на договорите важи за тях или могат да я прилагат както им е удобно". 

По-нататък Димов проследи забавянето на процеса към връщане на фокуса на страните - членки върху основните европейски ценности.

"Основните ценности на ЕС могат да бъдат обобщени така: демокрация, върховенство на правото и основни права", припомни Димов. "Точно в момента, в който започна дебатът, започна и процесът, довел до Brexit и това за съжаление забави, разклати и до някаква степен отлага нещата за следващата комисия. От юридическа гледна точка е изключително просто: когато приемаме да членуваме в такава организация, ние се съгласяваме да спазваме нейните ценности, есенциали. Когато ги нарушаваме, ние губим правата си", посочи в коментара си Димов. Той изрази и съжаление, че от  политическа гледна точка не е толкова ясно всичко, защото ЕС е доста разклатен и политическите процеси в него отлагат или пречат на поставянето в действие на този механизъм за спазването на европейските законови правила.

Очаквайте целия разговор във видео материала.

 

 

Последни новини
Още от В развитие