В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Анализатор: Цена на петрола сорт Брент от 65 долара е най-реалистична към момента

Георги Райков, анализатор в Карол Капитал Мениджмънт, В развитие, 14.01.2019

Цена на петрола сорт Брент от 65 долара за барел е най-реалистична към момента, коментира Георги Райков, анализатор в Карол Капитал Мениджмънт, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Ако погледнем данните за търговията с деривативни инструменти, излезли в САЩ в петък, виждаме, че мечите залози се понижиха от 7-8 седмици. Спекулативният сантимент се настройва бичи към петрола. От една страна, чисто фундаментално – цената на петрола спадна много под обосновките на фундамента в последното тримесечие. Когато имаме подобна ценова реакция, настъпва и корекция. От силно негативен преминахме към един по-оптимистичен сантимент в кратък срок".

Основните очаквания през изминалата година бяха за ръст на цените, припомни Георги Райков. "Това се случи. Най-нормалното реакция е да видим корективно движение в обратната посока. Върхът от 85-86 долара беше двугодишен", допълни той.

"Смятам, че темата тази година ще е какво се случва с търсенето, защото ситуацията около предлагането е малко или много ясна. ОПЕК+ разкриват ясна ситуация. Саудитска Арабия ще се придържа към договорените квоти. ОПЕК има доверието на пазарните участници. Трудно може да се каже дали Иран е изчерпан. Ако видим недостиг, няма да има силен спад в износа на Иран. В момента перспективите за търсенето като че ли не са толкова силни".

Страхът е силен движещ фактор на пазарите, отбеляза гостът. "Китай остава най-големият риск. Средната цена около 65 долара за барел за сорт Брент е реалистична към настоящия момент. Цената на петрола очевидно се възстанови и решението на ОПЕК да намали доставките спомогна за това", уточни той.

 

Последни новини
Още от В развитие