В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Златото ще се разполага все по-нашироко в портфейлите на инвеститорите за сметка на ДЦК

Кристиян Фезелов, Капман Асет Мениджмънт, В развитие, 11.01.2019

Според прогнозата на икономистите за търсенето на по-сигурни активи от страна на инвеститорите, златото ще заема все по-голямо място в инвеститорските портфейли, за сметка на Държавните ценни книжа. През 2018 година го е отбелязало като актив една от най-добрите си години, на фона на затягането на лихвените условия, но в годишен аспект неговата стойност е имала лек спад. Дългосрочният тренд при него е да расте. Такова мнение застъпи в коментара си Кристиян Фезелов, Капман Асет Мениджмънт, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

Той посочи и няколко фактора, които определят повишаването на неговата цена.

"От една страна това е търсенето, на второ - то е инструмент за хеджиране и избягване на катаклизмите на капиталовите пазари", посочи Фезелов и припомни ситуацията от миналия месец, в която при срив на стойностите на индексите и спадове на активите на капиталовите пазари цената на златото се покачи.

Фезелов отбеляза още, че в момента има застой на цената му, но се очаква една корекция, като прогнозира стойността му през 2019 г. да се движи в 1400 - 1420 долара за унция. А това е със 150 долара повече от сегашните му цени на котиране.

Освен нестабилността на финансовите пазари - един от елементите, които привличат инвеститорите към златните активи, друг елемент е паричната политика и движението на стойността на американския долар. Очакванията за парични политики Фезелов свърза с последния доклад на Фед, в който "ясно се посочи, че Фед ще омекоти и ще забави нарастването на лихвените равнища в САЩ.

За поддържането на темпа на растеж на икономиката, според експертите на Фед не е здравословно рязкото покачване на нивата на лихвените проценти. Затова и по думите на госта се очакват максимум две стъпки на Фед в тази посока през годината. Сигурно е това, което ще се случи в първото полугодие, а за второто - зависи как ще се развият процесите в икономиката.

"Обръщайки се към златото това ще доведе до отлив от американските ДЦК и свободните парични ресурси ще се пренасочат към злато и сребро. Не очаквам да се върнат към рисковите активи, а по-скоро ще навлязат в защитни механизми, защото на капиталовите пазари не се очаква корекция. Още не сме влезли в бичи пазар, но има солиден отлив от капиталовите пазари. През 2018 г. всички индекси - и европейските и американските бележат спад", такава е перспективата пред пазарите, която Фезелов анализира.

Гледайте целия разговор във видео материала.

 

Последни новини
Още от В развитие