В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

За да са водещи енергийни хъбове на Балканите, България и Гърция трябва да си сътрудничат

Иван Петрински, журналист, В развитие, 16.11.2018

За да са водещи енергийни хъбове на Балканите, България и Гърция трябва да си сътрудничат, твърди Иван Петрински, журналист, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

"Третата среща на високо равнище в Солун, Гърция, вече е рутинна. Алексис Ципрас е домакин. Основната тема са Западните Балкани, както и бъдещето в сферата на енергетиката на самия район", разкрива Иван Петрински.

Договореностите по отношение на енергийната диверсификация и изграждането на интерконекторните връзки са ясен приоритет и предмет на разговор в последно време, коментира Иван Петрински. "Интересно е да се отбележи, че България и Гърция се опитват да вземат лидерското място като енергийни хъбове на Балканите. Точно в тази посока на амбициите на двете страни сътрудничеството им е значимо за постигане на желания резултат", обяснява той.

"Ципрас заяви, че Гърция ще иска от Брюксел да получи картбланш за това Турски поток да преминава през територията на Гърция. Има идея да се продава и кипърският газ, добиван от Кипър и Израел. Едната идея е да се строи газопровод, другата идея е да се продава електричество в Европа, като газовите електроцентрали да бъдат на територията на Кипър и Израел. Гърция спечели, когато успя да се спогоди Трансадриатическият газопровод да минава през нейната територия. Амбициите на Ципрас да прекара всички енергийни магистрали през Гърция обаче надскачат малко възможностите".

Чисто икономически се предполага, че Гърция ще се възражда, отбелязва журналистът. Всички се надяват тя да започне да се справя сама с икономическите си тежести. От своя страна, държавата цели да подобри и кредитния си рейтинг, смята още гостът.

 

Последни новини
Още от В развитие