В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бюджетният излишък трябва да ни подготви за заделяне на средства

Петър Ганев, старши изследовател, ИПИ, В развитие, 13.11.2018

Бюджетният излишък трябва да ни подготвя за заделяне на средства, коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

"От Института за пазарна икономика предлагаме алтернативен бюджет вече 16 години и той винаги коментира внесения с критичен поглед и предлага алтернативни политики. По отношение на внесения бюджет най-голямата ни критика е спрямо макрорамката. В момент, в който икономиката расте и има наличие на бюджетен излишък, ние залагаме един голям ръст на разходите в размер на 10 млрд. лв. за 2 години и раздуване на самия бюджет. Намираме се в период на връх на цикъла. Прогнозируемият сценарий е растежът да се забави. В това място по линията на растежа по-скоро трябва да се подготвяме да заделяме средства".

Вече половината страни в Европа са с бюджетен излишък, констатира Петър Ганев. "Всички външни оценки показват, че бюджетът така, както е приет, е процикличен. Едно пренапомпване на разходите е оправдано донякъде в рамките на учителските заплати и в публичния сектор. Липсва оптимизация в големите пробойни – например числеността на администрацията, която може да бъде съкратена. Сектори като отбраната, МВР, силовите ведомства имат проблеми", допълва гостът.

"В това, което се залага в бюджета и като макрорамка, няма нещо необичайно. В момента с една степен се предоверяваме на добрите години, които вероятно ще продължат. Това ни позволява да надскочим малко себе си и да изразходваме повече, което в по-лоши години би натежало".

От гледна точка на частната икономика, въпреки недоволството данните в общия случай показват, че ръстът на доходите при трудово заетите изпреварва два пъти темпа на инфлацията, споменава Петър Ганев. "Но това не важи за всички и по всяко време. Зависимите групи – зависими от помощи, пенсионерите, придобиват увеличение на дохода си, близко до ръста на инфлацията. Оттам произтича част от потенциалното напрежение", подчертава той.

Демонополизацията на НЗОК е необходимост, посочва гостът по темата за ролята на Здравната каса и частните фондове. "Вкарването на частни играчи може да подобри ефективността и контрола в сферата. Положително влияние биха имали и стрес тестовете на ЕЦБ за българските банки", обобщава анализа си Петър Ганев.

Още от становището на госта по тези икономически теми гледайте във видео материала.

Последни новини
Още от В развитие