В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Занимаващите се с управление на проекти у нас са много, експертите сред тях – недостатъчно

Велизар Проданов, председател на БАУП, В развитие, 11.10.2018

Промяната в последните години при управлението на проекти е много сериозна. Броят на специалистите значително се е увеличил, достигайки достатъчни нива за българския пазар, но не и техните експертни познания. Това каза Велизар Проданов, председател на БАУП, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Проданов посочи, че 85% от обема на общите реализации на проекти в България, изключвайки IT сектора, който има собствено поведение, се изпълняват от служители с твърде малък опит, за мнозина проектите са и първи. Само около 3% от занимаващите се са на експертно ниво, конкретизира гостът.

„За да може да се говори за качество, проектът трябва да се довери на човек, показал капацитета си във времето. Работата е трудна, натискът и желанието за все по-кратки срокове са сериозни“.

Проданов коментира и българското образование и доколко полезно е то. Той посочи, че дисциплината се изучава във все повече висши учебни заведения в България, но добави, че това далеч не е достатъчно.

„Необходимо е освен да се създават студенти, да се изисква от тях след определен период от време да преповтарят познанията си. На младите хора трябва да се даде възможност, след като завършат, да укрепнат в сферата и едва след години да бъдат сертифицирани. Необходим е опит, за да може нещата да се случат съгласно добрите практики. Никой не е застрахован от провал, но по-рядко той се случва при доказаните специалисти“.

Управлението на проекти има ключова роля за конкурентоспособността на всяка една икономика, каза още Проданов. Той определи компаниите, които смятат, че промени за дейността им не са наложителни, като „пейзаж в икономическата картина“.

„Ако дадена компания, независимо от сектора, в който се намира, не открива възможностите, предоставени от новите технологични решения, не пуска подобрени продукти на пазара, не търси оптимизация на веригата си на доставки и в бизнеса си като цяло и не се променя, то няма как да е конкурентоспособна. Компаниите трябва да следват всички тенденции на пазара, да се възползват от новите възможности“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие