В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Китай стана зоната на конфликти след решението на ОПЕК

Георги Райков, анализатор в Карол Капитал Мениджмънт, В развитие, 22.06.2018

Георги Райков, анализатор в Карол Капитал Мениджмънт, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Райков, анализатор в Карол Капитал Мениджмънт, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Китай се превърна в зоната на конфликти след решението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за увеличение на добива на петрол с около 1 млн. барела на ден. След като САЩ увеличиха износа на петрол към Китай, към момента те се борят за пазарен дял в Китай с водещите страни, износители на петрол – Русия и Саудитска Арабия. Това каза Георги Райков, анализатор в Карол Капитал Мениджмънт, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Райков посочи още, че от голямо значение е как ще се развие зараждащата се търговска война между САЩ и Китай и до каква степен ще бъдат изпълнени заплахите между двете страни за налагане на мита.

Ако заплахите за налагане на мита между САЩ и Китай станат факт и Китай наложат 25% мита на вноса на петрол от САЩ, то това ще бъде добре дошло за Русия и Саудитска Арабия. При такова развитие ще има временно пребалансиране и пренасочване на пазарите, което вероятно ще доведе до пренасищане на местния пазар в САЩ, където ще се получи свръхпредлагане.

Според Райков позициите на Иран са били напълно оправдани и очаквани. Иран няма капацитет да увеличи производството, а инвестициите в сектора там са недостатъчни с оглед на дългогодишните санкции, които бяха налагани от страна на САЩ, каза анализаторът. Възстановяването на санкциите към момента след обявеното от САЩ излизане от споразумението с Иран отново ще намали значително потенциала за ръст на производството в Иран, коментира Райков.

Напълно нормално беше Иран да бъде против това увеличение. Те ще загубят пряко от по-ниските цени и ще са възпрепятствани да се възползват от решението, повишавайки предлагането си на петрол.

Райков посочи още, че Русия и Саудитска Арабия, двете водещи сили в групата на ОПЕК+, са доволни от взетото решение. Русия има капацитета да повиши с до 100-150 хил. барела дневно, което изглежда отговаря на нейните интереси, добави той и коментира близките отношения на страните през последните месеци, които преди това далеч не бяха факт.

Русия и Саудитска Арабия са в по-близка кооперация през последните месеци. Изглежда напоследък интересите на двете страни, водещи производителки на петрол са еднакви, нещо, което беше немислимо преди години. Обединяващото звено е силният ръст на износа на петрол от САЩ, който явно е заплаха и за двете страни и основна причина да търсят консенсус помежду си, за да го възпрепятстват.

Очевидно обявеното решение беше възприето добре и от пазарите, цените на основните сортове петрол отбелязаха повишение, каза Райков. Това показва, че очакванията за негативно развитие на срещата са били преобладаващи на пазарите. Засега ситуацията изглежда овладяна, след създадения смут преди срещата на ОПЕК, добави още той.

Вижте във видео материала целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие