В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Иновациите в енергетиката - неизбежно развитие

Радослав Миков, партньор Волф Тайс София, В развитие, 22.06.2018

Енергетиката е основа на нашата икономика и все повече виждаме как умните технологии навлизат във всяка една сфера на нашия живот. Неминуемо те влизат и в енергетиката. Това коментира Радослав Миков, партньор във Волф Тайс София, в интервю на репортера Хюлия Айваз за предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

По думите му тези технологии навлизат по цялата верига на добавената стойност, включително в производството, където има все повече възобновяеми източници, които се управляват без човешка намеса.

„Виждаме иновации на ниво потребление, където големите корпорации инвестират все повече в решения, които управляват техните потребления и техните енергийни потоци, така че да получават по-добра ефективност и да подобряват своето портфолио“.

Миков смята, че енергетиката следи тенденциите при останалите индустрии и се опитва да бъде в крак с тях.

"Те ѝ дават насока какви са нуждите на потребителите и на бизнеса. Иновативните решения, роботизацията и Интернет на нещата са тези, които дават насока и съответно енергетиката се опитва да отговори на тези нужди". 

Според него България е направила доста в последните години, за да навакса изоставането, което имаше в определени отрасли, включително от гледна точка на енергетиката.

„Ще дам за пример третия енергиен пакет, който беше приет през 2009 и България закъсня с две години по отношение на неговото транспониране. Но въпреки това направи доста през последните две години, за да навакса. Сега идва нов пакет „Чиста енергия“, който трябва да бъде транспониран в България от 2019-2020 и се надявам тази инерция да се продължи и институциите да разберат важността както за тях, така и за бизнеса, така и за крайните потребители. Нещата да се случват бързо така, както трябва, без обструкции, а напротив – да се спомага тяхното навременно, правилно и точно прилагане“.

Радослав Миков бе сред лекторите на конференцията E-Infratech, организиран от Investor.bg.

 

Последни новини
Още от В развитие