В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Образователна инициатива стимулира икономически неактивните младежи

Светослава Стоянова, Джуниър Ачийвмънт България, В развитие, 12.04.2018

Децата, които имат възможност да се запознаят с програми, свързани с предприемаческия начин на мислене, ще постигнат повече за себе си и ще бъдат икономическите двигатели на България в бъдеще. Това каза Светослава Стоянова, маркетинг мениджър на Джуниър Ачийвмънт България, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Поводът за гостуването беше началото на образователната инициатива „Дай старт на успеха“ на Джуниър Ачийвмънт и системата на Кока-Кола в България. Фокус на програмата са млади хора в риск, които не продължават образованието си, не търсят работа и дори не са регистрирани в бюрата по труда. По последни данни данни на „Евростат“, 25% oт българите между 20 и 34 години попадат в тази категория младежи.

Инициативата се провежда за втора година. Първият път е била в шест български града, които са икономически уязвими – Гоце Делчев, Костенец, Лом, Самоков, Своге и Търговище, а тази година са добавени и два нови града – Монтана и София.

„Когато говорим за младите хора в подобен риск, това далеч не са само онези, които са икономически затруднени. Това са деца, чиито семейства работят извън България и предоставят доходи на близките си. Отчаяни от това, че се е наложило семействата им да работят в чужбина, за да ги обезпечават, а от друга страна с един по-висок стандарт на живот от връстниците си, те не намират стимул и амбиция да се развиват като личности и професионалисти“, обясни Светослава Стоянова.

Образователната програма „Дай старт на успеха“ започна преди няколко дни с обучение на 20 учители, които ще преподадат наученото на своите ученици в класните стаи. Състои се от два модула. Първият е посветен на личностното развитие, а втората част е бизнес модул, който ще помогне на децата да разберат как да кандидатстват за работа, как се пише мотивационно писмо и да опознаят влизането в света на пазара на труда от по-практическа гледна точка. Това ще бъде обучението, през което те ще преминат в рамките на няколко месеца.

„През летния сезон ще направим селекция от тези 500 младежи и 10-12 от тях ще бъдат поканени в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“ да заемат и мениджърски, и други хубави позиции в „Кока кола“ за еднодневен стаж, каквато е същността на програмата“, добави Стоянова.

По думите ѝ голямата цел на образователната програма е да мотивира младежите, участващи в „Дай старт на успеха“, да търсят онези професии, които развиват силните им страни в момент, когато имат все още достатъчно избор.

„Над 10 хиляди са учителите, с които сме работили или продължаваме да работим. С тях се случва много хубава личностна трансформация. Така че, когато те минат през тази програма, стават ментори, които ориентират учениците в проблемите на средата. Така че самият учител претърпява личностна трансформация към предприемач“, каза Стоянова.

Преди месец организаторите стартираха първата в страната безплатна онлайн платформа за обучение и кариерно развитие на млади хора. Онлайн порталът youthempowered.bg е дигиталната среда на програмата „Дай старт на успеха“, която е достъпна и отворена за всички.

Целия коментар вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие