В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Македония в НАТО - първа стъпка към стабилизирането на Западните Балкани

Мирослав Ризински, Български културен клуб в Скопие, Светът е бизнес, 04.04.2018

Много правилна беше политиката на България в рамките на председателството да издигне на толкова високо ниво темата за Западните Балкани. След един такъв по-дълъг процес, в който Брюксел се беше задълбочил в собствените си проблеми, като че ли забрави, че наистина Западните Балкани са част от Европа. Това каза Мирослав Ризински от Българския културен клуб в Скопие в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Отрезвително беше това, че наистина се случиха много дестабилизиращи процеси и в Македония, Косово, Босна, Черна гора...Точно навреме България издигна тази кауза за приобщаване на Западните Балкани към Брюксел, което беше доста положително прието и от самия Брюксел. Наистина трябва да се подходи с доста големи усилия в тази кауза".

Ризински смята, че приобщаването на Македония към НАТО е първата крачка към стабилизирането региона.

"Крайните националистически позиции в Македония се създават, за да има някакъв прецедент за Северно Косово. Защото вече виждаме, че Белград, въпреки че публично никъде не се коментира, на партньорите в Брюксел предлага разделение на Косово и размяна на територии".

Според него това доказва, че всъщност тази политика, която се е водела към Македония от Белград, а най-вероятно и от Москва за сблъскване по етническа линия и евентуално разделение, е да се създаде прецедент за разделението и на Косово.

"Разрешаване на този проблем без промяна на границите зависи много от влизането на Македония в НАТО".

 

Последни новини
Още от В развитие