В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Пазарът на лоши кредити може да надхвърли 1 млрд. лева през 2018

Александър Грилихес, Асоциация на колекторските агенции, В развитие, 30.03.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Продължава да има доста голям обем необслужвани кредити в банковата система. Това мнение застъпи Александър Грилихес, заместник-председател на Асоциацията на колекторските агенции, в предаването на „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Основната причина за динамиката беше, че през 2016 покрай стрес тестовете банките наистина се опитаха и продадоха голяма част от необслужваните си вземания. През миналата година имаше лек преходен период. През тази очакваме отново да има раздвижване във връзка с въвеждането на международния счетоводен стандарт 9, който урежда начините за провизиране и съответно би следвало да подтикне изчистването на необслужваните кредити“.

Грилихес посочи, че другата основна динамика, която очаква, е засилване на предлагането на обезпечени портфейли и портфейли с кредити, отпуснати на малки, средни и големи предприятия.

„Има заявки за големи сделки вече. Нашите очаквания са, че пазарът през 2018 би следвало да надхвърли 1 млрд. лева“.

Кредитирането и продаването на лошите портфейли се движат като скачени съдове, допълни още той.

„Фокусът на банките вече се ориентира видимо в посока на ново кредитиране, така че очакваме наистина тези стари проблеми да започнат да им тежат до степен, в която да прибегнат до продажба“. 

През 2017 г. колекторските фирми в България са изкупили дългове за над 772 млн. лв. Това е с над 14% по-малко, отколкото през 2016 г., когато са били изкупени просрочени задължения за над 900 млн. лв. Информацията съобщиха на пресконференция от Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ), за която съобщи Investor.bg.

 

Последни новини
Още от В развитие