В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как ЕС може да запълни дупката в бюджета си след Brexit

Георги Киряков, политолог, В развитие, 22.03.2018

Заявката след срещата между главните преговарящи за Brexit от британска и европейска страна – Дейвид Дейвис и Мишел Барние, че голяма част от въпросите по излизането на Великобритания от ЕС са решение е странна и за двете страни. Странна е, защото от самото начало на преговорите основна бе една реплика – нищо не е решено докато всичко не бъде решено. Голям риск носят казуси като Гибралтар или границата между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Това коментира пред Светозар Димитров във „В развитие“ политологът Георги Киряков.

Ефектите от Brexit ще се усетят както на Острова, така и в самата Европа както в политически, така и в икономически план.

Огромен процент от британския износ е за ЕС. Европа също изнася много за Великобритания. Ако не се достигне до търговско споразумение, не е ясно къде ще отиде тази продукция и няма ли това да се отрази на живота както на британците, така и на европейците“, добави гостът в студиото. 

Основен проблем, изтъкна Киряков, е и огромната дука в бюджета на ЕС, която ще се образува след развода между Лондон и Брюксел.

Как тя може да бъде запълнена?

Тук на преден план излизат два варианта. Първият от тях е увеличаването на вносните на страните членки на ЕС. Според политологът това обаче трудно би било прието, защото, от една страна, Германия няма да го посрещне с охота с оглед на сложното си коалиционно управление, а от друга, това би натежало на бюджетите на по-бедните държави като България например.

Вторият вариант пък е орязването на еврофондовете, предназначени да подпомагат развитието на бедните членове на ЕС.

„Интересното е, че никой не говори за намаляване на административните разходи. Европейските институции разполагат със свръхщатове“, посочи Киряков. 

Акцент бе поставен и върху отношенията по оста Лондон-Москва в светлината на казуса Скрипал. 

 

Последни новини
Още от В развитие