В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Дипломатическата война между Лондон и Москва

Петър Чолаков във В развитие, 15.03.2018

Петър Чолаков, британският възпитаник и политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петър Чолаков, британският възпитаник и политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Противопоставянето между Русия и Западния свят в последните години е много остро и в някакъв смисъл Студената война спрямо Русия и от страна на Русия (защото винаги има две страни на всеки проблем) като че ли не спря, а просто продължи с други средства. Сега се акцентира на нов тип средства за справяне с противника.  Това каза Петър Чолаков, британският възпитаник и политолог, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Гостът коментира дипломатическата криза между Великобритания и Русия след опита за убийство на Скрипал. "Става дума за много тежък инцидент. Въпрос на интерпретация е дали става дума за опит за убийство, дали целта е да бъде сплашен Сергей Скрипал, трябва да докажат експертите".

"Води се дипломатически покер, при който всяка страна крие картите си и блъфира, но при всяко положение руската дипломация има много тежки въпроси, на които спешно трябва да даде отговори, защото репутацията на страната е поставена на карта".  

Доколкото може да има категорична позиция, когато става дума за шпионски скандал между две мощни държави, в този случай е най-добре да се приложи принципа на Бръснача на Окам - когато има оскъдие на факти, най-простото обяснение работи най-добре, подчерта Чолаков.

"Около всеки шпионин, разузнавач винаги има една голяма легенда. Дебатите около личността на Скрипал продължават. Едната интерпретация е, че той е десидент, превербуван от британското разузнаване, след като първоначално е бил руски агент. Големият въпрос е (за любителите на конспиративните теории) дали не е превербуван отново и дали не е преминал отново в полето на родината". 

Великобритания лансира две версии - едната е, че Скрапал е бил отстранен от Кремъл, а другата, която Мей не изключва и която също е любопитна, е, че това нервно-паралитично бойно вещество, използвано при опита за покушение, може би е било оставено без контрол от Русия и е попаднало в трети ръце, добави събеседникът. "Това по никакъв начин не сваля отговорността от Русия, защото става дума за изключително опасно съединение и за нарушаване на международните договорености за неизползване на такива химически оръжия". 

Твърдата реакция на Великобритания не ме изненадва. Това не е първият тежък инцидент, за когото се твърди или е свързан с руските служби, каза гостът. Той припомни показното покушение над Александър Литвиненко през 2006, който бе отровен с полоний 210 и заяви, че реакцията днес е по-остра, защото с употребата на химическото оръжие при опита за покушение над Сегрей Скрипал и дъщеря му Юлия, са поставени в непосредствена опасност британски граждани. 

Каква ще бъде ролята на НАТО в конфликта? Можем ли да говорим за вероятност за събуждане на военен конфликт?

Вижте целия коментар във видеото. 

Последни новини
Още от В развитие