В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Изненадата на правителството от сделката за ЧЕЗ бе лошо изиграна пиеса

Евгений Кънев, инвестиционен консултант, В развитие, 01.03.2018

Бързата промяна на позицията на кабинета по отношение на сделката за активите за ЧЕЗ – от становището, че това е частна сделка, която не засяга държавата до желание за намеса в процеса, е, меко казано, странна. Просто управляващите не очакваха да се разрази толкова голям скандал.

Това коментира пред Делян Петришки във „В развитие" инвестиционният консултант Евгений Кънев.

„Това не говори никак добре за държавата. Смятам, че е изключително малко възможно тя да не е била запозната с това, което се случва. „Непринудената“ постановка на голяма изненада не бе добре отиграна“, категоричен бе гостът в студиото.

По думите му продажбата на активите на чешкото дружество у нас е била обявена още през миналата година, като още тогава, след отпадането на фалирал кандидат – Future Energy, вече се е знаело кой е купувачът.

Дори и да приемем невероятният вариант, че държавата не се е поинтересувала кой е този купувач, то, смята Кънев, няма как да се смята, че ЧЕЗ и собственикът му – чешката държава, не са се консултирали със София по темата.

Също така ЧЕЗ е борсова търгувана международна компания, която следва да проучи много подробно кой ще купи неин актив, преди да обяви сделката.

„Първоначалният сценарий бе сделката да мине много гладко. Следва да припомним, че през последните месеци у нас се осъществиха две крупни сделки с лица, за които никой не подозираше, че могат да се явят като купувачи. Визиран ТЕЦ Варна и телевизия BiT."

В момента, смята Кънев, сценариите са два - или сделката ще бъде позволена, но държавата ще има повишен контрол в дружеството, заради което ще бъде променено ударно законодателството, или просто ще бъде развалена. 

 


 

Последни новини
Още от В развитие