В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Може ли блокчейн да валидира произхода и качествата на храните?

Роси Митова във В развитие, 08.02.2018

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Около 300 млрд. е големината на смарт-агрифуд сектора в света, като в България той е доста нов. Ние сме едни от пионерите, с няколко други играчи на пазар, които се опитваме да го развием, но това е много скъпо. Всички тези технологии, свързани с производство, с промяна на някакъв статус-кво като индустриален процес, изискват финансиране и това е един от факторите, които забавят развитието на сектора у нас. Това каза Роси Митова, съосновател и изпълнителен директор на платформата Farmhopping, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. През 2017, заедно с други шестима българи, Митова влезе в класацията на Forbes "30 под 30" за най-ярките млади предприемачи в Европа.

Приложението на блокчейн технологията в хранителната индустрия има голямо бъдеще, сподели Митова. По думите й това е свързано с желанието да се знае от къде идва храната ни и точно как е произведен продуктът, който стига до масата ни и кой го е произвел, защото в този сектор "има много възможности за компромиси". 

"Блокчейн дава възможност да валидира всичко което се е случило с даден хранителен продукт, от неговото производство до стигането на масата. От къде фермерът е купил семената, с какво го е поливал, как го е торил, какви пестициди са използвани и дали. Във веригата на блокчейн може да се валидира всяко едно звено от производството на даден продукт. Това за нас е изключително интересно, защото дава сигурност".

Смарт-агри секторът са иновациите, които се случват в хранителната индустрия, включително от производство до стигането им до крайния потребител, обясни гостенката. "До сега хранителната индустрия бе доста застоял сектор, в който иновациите се случваха много бавно.  Едновременно, след хранителната революция, при която хората измислиха пестицидите и ГМО, започнаха да се случват неща, като квадратни дини и секторът на производството се разви по-скоро в тази посока".

"Сега, със смарт технологиите, нещата започват да се развиват и в посока здравословно хранене. Да знаем от къде идва храната и тя да бъде възможно най-чиста и най-полезна".

Как точно работи платформата за доставка на аграрна продукция? Как се контролира качеството? 

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие