В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Лабиринтите на проблема Потребителска такса

Д-р Николай Брънзалов във В развитие, 02.02.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Размерът на потребителската такса, плащана от пациента при посещение на личен лекар, е крайно недостатъчна. Тя от една страна има за цел да се регулира свръхпотреблението на медицински услуги и второ (всички знаем колко е недофинансирано здравеопазването) цели да се подпомагат лекарите да си вършат работата. Това каза д-р Николай Брънзалов, Национално Сдружение на общопрактикуващите лекари в България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

НСОЛ настоява за предоговаряне на съществуващата такса, така че да отрази нарастването на заплатите през последните години. Освен това от бранша настояват за по-бързо изплащане на дължимите от Министерството на здравеопазването доплащания за пациенти, които имат право на намаления при посещаване на личен лекар. 

При лечение на пациенти, освободени от заплащане на потребителски такси, заради държавни социални политики, тези такси трябва да се плащат от държавата. В противен случай се оказва, че не можем да говорим за държавна политика, а за принуда - лекарите лично да заплащат с труда си за политическите обещания, които печелят избори, обясни гостът.  

Как се определя размера на потребителската такса? Какъв е приемливият размер на тази такса и как може да бъде определен той? Колко време отнема на доплащанията от НЗОК по линия на потребителските такси?

Повече вижте в целия коментар. 

Последни новини
Още от В развитие