В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Български стартъп защитава правата на авиопътниците

Александър Сумин и Татяна Миткова във В развитие, 25.01.2018

Глобалната организация Endeavor, която за 20 години е подкрепила 1600 предприемачи от 1000 компании в 30 страни, одобри петима нови български предприемачи от две компании на своя 76-ти Международен селекционен панел в Маями през декември 2017. Татяна Миткова и Алексанъдр Сумин, съоснователи на ClaimCompass, са сред новоподкрепените от  Endeavor предприемачи. През 2017 ClaimCompass е избрана за най-добър стартъп в начален етап на церемонията Central European Startup Awards, а през миналата година печели и стартъп състезанието на Технологичната конференция Digitalk.

ClaimCompass вече е минавал през менторски програми и определено оценяваме да бъдеш част от мрежа, която има ментори, които могат да ти помогнат. Има компании на сходен стадий на развитие и достъп до знанията, които тези стартиращи компании могат да споделят една с друга. Това заяви Татяна Миткова в ефира на предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

Един голям плюс на мрежи, като Endeavor, са не само менторите, но и самата мрежа, защото много от хората там са изпълнителни директори на компании, които оперират в нашата ниша в туризма, а има и достъп до капитал.  Endeavor имат и собствен фонд, а в мрежата участват и бизнес-ангели, които евентуално биха ни подкрепили на по-късен етап, каза от своя страна Александър Сумин. 

"Вече започнахме съвместната си работа с Endeavor. Процесът не беше само това да влезеш в мрежата. Те имат много програми с партньори. В самия Endeavor можеш да си направиш Advisor Board, който се състои от глобалните ментори на Endeavor, които могат да помагат на компанията ти през следващата една година. Има една страхотна част от мрежата, която се нарича Give Back. Тя включва идеята, че след като веднъж си част от мрежата, твой дълг е да помагаш на следващите компании, които искат да станат част от мрежата. Endeavor очакват от теб да бъдеш активна част от екосистемата на локалния офис".

"ClaimCompass е платформа, която помага на самолетните пътници да получат обезщетение в случай на закъснял, отменен или overbook полет, което се базира на европейския регламент. Пътниците имат право да получат между 250 и 600 евро. Ние сме автоматизирали процеса и им помагаме. Оперираме на 11 езика, не само в България, клиентите ни са от цяла Европа", обясни Сумин. "Удържаме 25% от обезщетението, като те се удържат само в случай на успех, дори и когато са ангажирани нашите адвокати, за да защитават в съда правата на клиента. целия процес преди това е безплатен за клиента".

Можеш ли да получиш 600 евро обезщетение, ако пътуването, за което си платил 20 евро се провали? Защо над 8 млрд. евро се дължат всяка година на пътниците, които никой не изисква?

Повече можете да видите във видеото.

Последни новини
Още от В развитие