В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Важните общоевропейски теми, акцент на европредседателството

Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България, В развитие, 30.10.2017

Важно е да се подчертае, че темите по време на българското председателство на Съвета на ЕС не са само български, а общоевропейски. България застава начело на ЕС в момент, в който редица обсъждания на изключително важни теми влизат в решителната си фаза.

Това каза в ефира на „В развитие“ с водещ Йордан Кирилов ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев.

България ще има модераторска роля в дискусии в много различни насоки, подчерта гостът в студиото.

Една от тях е икономиката.

„Имаме да работим в посока на теми като кръговата икономика, създаването на нови работни места, как да се възползваме от импулса в европейската икономика и нечувано ниските нива на безработица“

Базисна тема ще е киберсигурността, единния цифров пазар, който е и ресор на българския еврокомисар Мария Габриел, и който, при правилна работа, може да добави 5% върху БВП на страните от ЕС, улесняването на преноса на данни и др.

Други важни теми са реформата на Дъблинското споразумение за миграцията, което касае общата сигурност на Съюза и новата бюджетна рамка след 2020, когато Великобритания вече ще бъде излязла от европейското семейство.

Какви други шансове дава за България настоящото европредседателство?

 

Последни новини
Още от В развитие