В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Блокчейнът – технология с огромен потенциал в редица сфери

Виктор Андонов, ръководител на развойния център на DataArt, В развитие, 03.01.2018

Блокчейн системите, които са изключително сигурни от гледна точка на съхраняване на информация и невъзможност съхранената вече такава да бъде променяна, могат да бъдат използвани в изключително широка сфера от обществения живот.

Това коментира пред Вероника Денизова във „В развитие“ ръководителят на развойния център на DataArt Виктор Андонов.

Като възможно приложение на технологията гостът в студиото посочи сферата на системите за контрол на собствеността, нотариалните актове. „Целият процес на узаконяване на собствеността може да бъде абслютно автоматичен, ще има изключително голяма прозрачност кой и как е придобил дадено имущество, сделките биват улеснени“, посочи той.

Като цяло блокчейнът може да се прилага изключително ефективно във всички сфери, в които в момента властва бюрократичната машина. Всички документи сега, отбеляза Андонов, се съхраняват на едно място и е лесно да бъдат унищожени или манипулирани.

Има ли риск от злоупотреба с блокчейн технологията?

Въпреки че няма централно регулиране, съставна компонента на блокчейна са т.нар. „интегрирани контракти“ - ясно разписани правила какво може и не може да се прави, като по този начин системата се саморегулира, при това при абсолютна сигурност.

„Една блокчейн платформа никога няма да допусне да се направи например една транзакция, която не е в съответствие с правилата“, подчерта събеседникът в предаването.

Електронното гласуване – друга сфера, в която блокчейнът има значителен потенциал.


 

Последни новини
Още от В развитие