В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Има ли балон на имотния пазар в България

Тихомир Тошев във В развитие, 19.12.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Все още е рано да се говори за имотен балон и за надценяване на цените на имотите в България. Това каза Тихомир Тошев, управител на КредитЦентър, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"Факт е, обаче, че темповете на ръст са притеснителни и не трябва да забравяме това, което се случи в периода 2005 - 2008, когато всяка година цените нарастваха с между 15 и 25%, което доведе и до криза,  която ги свали с 30% и имахме много дълъг период (между 2009 до 2014) почти замрял пазар на имоти". 

Ако продължи този темп на нарастване на цените, най-вероятно след около две години, дори и да нямаме криза със спад на цените, ще имаме задържане на цените на пазара, спад на броя на сделките и труден пазар на имоти, категоричен бе гостът.

5 до 8% ръст на цените на имотите през 2018, прогнозира още събеседникът, "и то само в големите градове". "Не трябва да забравяме, че пазарът е жив в десетте най-големи града на България, а в останалите населени места е надолу, и ценово, и като брой сделки".

"Масовият купувач в момента е доста разумен. Той се информира, знае средните цени за районът, в който иска да купува, и не е склонен да плаща по-висока цена". 

"Появи ли се качествен имот на добра цена, в момента той се реализира в рамките на дни".

Повече можете да видите във видеото. 

Последни новини
Още от В развитие