В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

EastMed – алтернатива на руския газ

Бранислава Бобанац, журналист, В развитие, 06.12.2017

Газопроводът EastMed се смята за най-конкурентния и най-важния коридор към Европа за алтернативни доставки газ и за намаляване на зависимостта от Русия. Това коментира журналистът Бранислава Бобанац в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Представители на Кипър, Гърция, Израел и Италия подписаха днес в Никозия меморандум за сътрудничество във връзка с изграждането на газопровода East Med. 

По думите ѝ заради насищането на международния пазар с газ и заради ниските цени на газа, този газопровод няма да бъде конкурентоспособен за момента, въпреки че политиците са оптимистични спрямо дългосрочните перспективи пред EastMed.

„Меморандумът, който бе подписан, е важен, защото затваря досегашните дебати с една много ясна и силна политическа подкрепа за проекта“.

Бобанац добави, че меморандумът не е търговско споразумение, в него няма технически и финансови изисквания и параметри.

„Но той дава една много ясна политическа рамка, силна позиция на четирите страни и това е знак към потенциални инвеститори“.

Районът на Източното Средиземноморие е много бурен, с много сложни и противоречиви геополитически интереси и отношения, посочи журналистът.

„Формирането на една ситуация на стабилност и сигурност е много важно за потенциалните инвеститори, т.е. за изграждане на газопровода“.

Тя обясни, че от друга страна меморандумът е важен, тъй като той отваря възможност за подготовката и работата по следващия етап - подписването на междуправителствено споразумение, което се очаква да стане през следващата година.

 

Последни новини
Още от В развитие