В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Щетите от екологичната престъпност

Владимир Иванов, WWF България, В развитие, 29.11.2017

Екологична престъпност в огромна степен е унищожението и незаконния трафик на защитени видове. Това каза Владимир Иванов от WWF България в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Той посочи, че по света има хиляди защитени видове, които са обект на незаконен трафик, защото сечите са скъпи.

„Сечите на защитени и вековни гори е огромно престъпление, защото унищожава огромен ресурс, включително финансов. Ресурс за чист въздух, чиста вода, ресурс, който опазва видове и дава качество на живот. Това са типове престъпления, валидни за цял свят, но за съжаление с много добра почва и у нас“.

Във връзка с доклада “Борба с престъпленията срещу природата в Дунавско-Карпатския регион” на Програмата на ООН за околната среда, на WWF и на Eurac Research, представен тази седмица в Брюксел, който разкрива, че екопрестъпленията възлизат до €218 млрд. годишно, Иванов коментира:

„Когато унищожите една гора, не изчислявате само пазарната ѝ стойност – колко би струвала тя на пазара или колко би струвала, ако се отглежда и дава в плод в следващите 10 години, а не само днес. Унищожава се и възможността населеното място около нея да има чиста вода, чист въздух, да има възможности за туризъм. Създава се потенциал за ерозия, унищожават се реки“.

По думите му в България преграждането, изправянето, канализирането на реките, незаконното ползване или замърсяването им по ред начини са направили така, че да няма нито една незасегната от човешка дейност река.

„В България сме преминали определени опасни прагове. Затова срещу България започва процедура в ЕК за нарушение на директивите за водите, защото България продължава да строи ВЕЦ-ове и мини ВЕЦ-ове дори в защитени зони като “Натура“, което е забранено“.

Иванов допълни, че горският ресурс на България е с милиарден потенциал.

„Държавата ни няма много други неща, които да са толкова скъпи и с толкова дългосрочен финансов и икономически потенциал като горите. Заслужава си те да с пазят по умен и хубав начин“.

 

 

Последни новини
Още от В развитие