В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Биткойнът е гръбнакът на криптоикономиката

Владислав Драмалиев във В развитие, 28.11.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Биткойнът е гръбнакът на криптоикономиката. Всяко нещо, което има ефект върху криптоикономиката, ще окаже ефект и върху другите видове криптовалути. Това каза Владислав Драмалиев, директор на Фондация „Битхоуп“, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "Много са факторите, които стоят зад ръста на биткойна". 

"Има различни други фактори, които биха могли да повлияят, но определено биткойнът влиза в мейнстрийма. Един от факторите е бумът в криптосферата тази година с почти 3 млрд. долара, които бяха инвестирани в т.нар. ICO проекти. Факт е, че парите отиват в етери в повечето случаи, но всъщност се раздават и от т.нар. токени. Вече се заговори за токен икономика и има прилив на токени към по-старите криптовалути". 

Етерите привличат много внимание. Те са в центъра на този бум, който се случи този година, каза още Драмалиев. "Те са абсолютният център покрай ICO-тата, които се случиха. Привлякоха това внимание от целия свят".

"Биткойн е дигитално злато, а не разплащателна система, защото таксите в системата започнаха да стават много високи. Между 2 и 15 евро за транзакция. Това до някаква степен не е толкова добре, но го приемам. Миньорите са фенове на другия модел - да има повече транзакции с по-малки такси, но положителният ефект е, че така се запазва системата здрава. Трудно се атакува и е децентрализирана. Това е основният аргумент, въпреки високите такси - да бъде стабилна, сигурна и лека. Като се има предвид, че зад основния биткойн стоят най-интелигентните разработчици в системата, той заслужава доверие".

Кои са факторите, влияещи върху цената на биткойна, за които не се говори достатъчно? Какво е значението и влиянието на най-голямата борса за биткойн Битфинекс (Bitfinex)? 

Последни новини
Още от В развитие