В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Глобалните климатични промени вече засягат и родния малинодобив

Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите, В развитие, 23.11.2017

България продължава да заема третото място в Европа по производство на индустриални малини. Това са малини, които се изнасят от страната в замразено състояние. Например страни като Испания и Франция произвеждат по-големи количества от нас, но те са предназначени за продажба като пресен плод. В момента в България се произвеждат 7000 тона индустриални малини.

Това посочи в ефира на „В развитие“ с Делян Петришки председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков.

Трудно е да се каже, че има подем в отрасъла, но може да се каже, че има едно раздвижване в последните няколко години. В периода 2014-2015 имаше ръст заради добрите цени, след това имаше лек спад заради глобалните климатични промени и острата конкуренция от трети страни.

Именно глобалните климатични промени са засегнали значително сектора, отбеляза Петков – слани, екстремни студове, суша, изключително високи температури.

„Заради това загубите тази година са огромни. Някои насаждения получиха щети от между 90-100% от добива от градушките, други изгубиха значителен процент заради сушата и екстремно високите температури – до 40-50% редукция в добивите“, подчерта събеседникът в предаването.

Последни новини
Още от В развитие