В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ръстът в производството на плодове се дължи на изсветляване на сектора

Мариана Милтенова, Национален съюз на градинарите в България, В развитие, 21.11.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Не са се увеличили земеделските производители, нито пък производството и площите. Просто хората, които са произвеждали, са започнали да заявяват площите си, за да получат подпомагане. Увеличените цифри се дължат на изсветляване на сектора. Това коментира председателят на Националния съюз на градинарите в България Мариана Милтенова в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Тази помощ не е адекватна. Ние затова предлагаме съвсем различна схема за подпомагане през следващия програмен период. Защото схемата, която работеше след 2007 в България – т.нар. система за единно плащане на площ, еднаква за всички култури, доведе до дисбаланс в подсекторите в земеделието в България“.

По думите ѝ благодарение на тази система за единно плащане на площ, много производители се отказали да произвеждат плодове и зеленчуци.

„Те се насочиха към зърнени и технически култури, при които относителният дял на субсидията в себестойността на продукцията заема от порядъка на 27-28%. При плодове и зеленчуци – 1-5%. Абсолютно несправедливо разпределение“.

Милтенова посочи, че на 24.11.2017 в петък Съюзът на градинарите прави пресконференция в хотел Експо, за да представи позицията си за следващия период за общата селскостопанска политика.

„Предлагаме да се даде не единно плащане /еднакво на хектар за всички култури/, за да не се получава дисбаланс, а да бъде еднакъв процент от себестойността от продукциите на всички култури - например 20% или 30% (в зависимост от бюджета по първи стълб) от себестойността на продукцията зърно, домати, краставици, череши и т.н. И в зависимост от това какви условия, каква земя има земеделският производител, пазарите, работната ръка, напояването, които има, той да прецени какви култури да отглежда“. 

 

Последни новини
Още от В развитие