В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Новият Закон за концесиите обслужва лобистки интереси

Петър Славов, юрист, В развитие, 20.11.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новият Закон за концесиите, който бе приет окончателно от Народното събрание миналия четвъртък (16 ноември) създава една изключително широка непрозрачност.

Това коментира в ефира на „В развитие“ с Вероника Денизова юристът и бивш депутат в 43-тото Народно събрание Петър Славов.

Къде са проблемните звена – решения за концесии вече ще се взимат от ресорните министри, което намалява контрола на ниво изпълнителна власт. Контролът ще се понижи и на ниво местна власт, посочи гостът в студиото, тъй като там думата ще имат кметовете, а не общинските съвети.

„Така публичният дебат се ограничава силно, да не кажа, че се свежда до нула“, смята той.

Потенциални проблеми са залегнали и в т.нар. „икономическа обосновка“, въз основа на която ще се определя продължителността на концесията, както и в процедурата по прекратяване на концесионния договор от страна на държавата, процедура, която може да излезе изключително скъпа на данъкоплатеца.

„Едва ли не се внушава, че този закон е нещо, което Европа очаква от нас. Кажете обаче в коя друга държава в ЕС няма ограничение на срока на концесиите?“

„Много некоректно се използват евродирективи, за да бъдат пробутани лобистки интереси, защото този закон няма да бъде използван от гражданите, а от определени бизнес кръгове“, категоричен бе ексдепутатът. 

Последни новини
Още от В развитие