В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще се разплете ли скоро сложният възел около Brexit

Благовест Бенишев във В развитие, 14.11.2017

Британците гледат на себе си като нещо повече от европейци - те са и британци, освен европейци и искат да запазят тази си идентичност, която смятат, че е по-различна и по-важна за тях. Това каза Благовест Бенишев, международен анализатор, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"Brexit е обратим процес, най-малкото, защото е исторически прецедент. От създаването на ЕС никой не е излизал от него. Тласъкът на всяка европейска държава е към приемане, към членство в Европейския съюз, а не към излизане от него". 

Великобритания, сама по себе си, никога не е аспирирала към европейската идея, каза гостът. По думите му тя влиза в ЕС едва след кончината на генерал Де Гол. 

На въпроса дали застъпниците на Brexit са се надявали да внесат разцепление сред държавите членки на Европейския съюз събеседникът каза:

"Не, съмнявам се. Напротив. Цялата концепция за Brexit на хората, които са стигнали до нея и я движат, е от гледна точка на това е, че Великобритания иска сама да е международен фактор - търговска, политическа и военна сила, която тя не вижда през Европейския съюз. Тя няма този ангажимент към Обединена Европа, която виждат останалите европейски държави".

Ангажиментът към Европейския съюз не е ангажимент към Европа, уточни Бенишев. "Европейският съюз е структура, която е резултат от френско-германски усилия. Тези две държави са и основният конкурент на Великобритания за влияние в Европа, откакто съществуват".

Защо е нестабилен британският кабинет? 

Последни новини
Още от В развитие