В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Кои са иновативните идеи на жените в науката

Д-р Изабела Генова и д-р Кирилка Младенова, В развитие, 14.11.2017

Д-р Изабела Генова, д-р Кирилка Младенова и д-р Наталия Берберова-Бухова са тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“ за България. Стипендиите се отпускат всяка година на млади жени учени и имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера. Трите победителки тази година бяха отличени за своите иновативни проекти с награда от по 5000 евро.

Програма „За жените в науката“ е уникална по рода си, тъй като нейната идея е да насърчава младите жени да осъществяват своите научни идеи, като подпомага техните изследвания в един много критичен момент в тяхното научно развитие. Възрастта, в която голяма част от жените се отказват от развитието си в научна насока, е 35 години. Това коментира д-р Изабела Генова, асистент в Института по органична химия към БАН, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Съответно самата програма е сложила възрастова граница до 35 години. В нея може да се кандидатства с теми от всякакви области и предоставя реална възможност за осъществяване на научните идеи на много дами“.

Д-р Кирилка Младенова, главен асистент в Биологическия факултет към СУ, от своя страна добави, че наградата е доста популярна и че има голям интерес към нея в научните среди.

„Моята тема е свързана е изследването на белтък, като проблеми с този белтък водят до развитието на ретинални дегенарации и слепота. Това има социален ефект върху начина на живот на хората и може би това е впечатлило журито“.

По думите ѝ идеята е да се установят функциите на този белтък, тъй като те все още са недостатъчно добре изяснени.

„Да разберем каква е патогенезата на заболяванията, до които води този белтък и след като се разбере тази патогенеза евентуално да могат да се направят терапии, с които да се облекчи състоянието“.

Д-р Генова също разказа за своя проект:

„Моят проект представя една перспективна възможност за преодоляване на зависимостта от изкопаемите горива като основен източник на енергия в глобален мащаб. Тази възможност се изразява в разработването на един много перспективен процес за получаване на водород от метанол като ефективно чисто гориво за нуждите на транспорта и енергетиката“.

Тя обясни, че ключов момент в реализирането на този проект е разработването на ефективни и евтини каталитични материали, чиято роля е да ускорят процеса така, че той да протече с минимален разход на енергия, което е важно за неговата енергийна и икономическа ефективност, както и за практическото му реализиране.

„Основната цел на проекта е разработването именно на такива каталитични материали, в състава на които ще бъде включен активен въглен, получен от отпадъчна биомаса. Това е и насока към ефективното оползотворяване на този възобновяем ресурс. Има пряко отношение към снижаване на цената на катализаторите и също така е в полза на някои фирми производители, за които е трудно освобождаването от такъв материал“.

Д-р Генова допълни, че е трудно за момента да се направи връзка с бизнеса.

„Но аз силно се надявам, че ще получа добри резултати, така че да ги заинтригувам. И евентуално това да се реализира в практиката и да бъде в наша полза като граждани и потребители“.

Има ли неравнопоставеност между половете? 

 

 

Последни новини
Още от В развитие