В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Лондон фиксира дата за Брекзит и още акценти от седмицата

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 13.11.2017

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Британското правителство иска да фиксира точната дата за оттеглянето си от ЕС в изменението на Закона за Brexit. В момента парламентът обсъжда закона. Предвижда се Великобритания да напусне ЕС на 29 март 2019 в 23:00 GMT (00:00 часа). Това посочи като акцент от изминалата седмица главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Той каза още, че със законодателен пакет Европейската комисия възнамерява да осигури по-чист транспорт и подобрена защита на климата до 2030.

„По-специално ЕК възнамерява да постигне до този срок 30%-а квота от нови автомобили с електрически двигатели или други алтернативни системи за задвижване“.

По думите му друг акцент от седмицата е това, че Европейската комисия (ЕК) повишава прогнозата си за икономическия растеж на България с 1 пр. пункт до 3,9% през тази година в своя есенен преглед на икономическото състояние на Европейския съюз (ЕС).

„От Брюксел отчитат продължаващия ръст на икономиката с по-добър от очакваното темп през първото полугодие, както и че вътрешното потребление остава основен двигател на растежа“.

Попов посочи, че рисковете за ръста са значително балансирани, макар и през 2018 и 2019 да е очаквано леко забавяне на растежа на българската икономика до съответно 3,8% и 3,6%.

„Сред двигателите на растежа остават вътрешното потребление и инвестициите, основно идващи от европейските фондове за програмния период 2014 -2020“.

 

Последни новини
Още от В развитие